Specials
Specials
Onder specials versta ik situaties waarin het paard, als dier, extra sturing nodig heeft om het gewenste gedrag te tonen.
Voorbeelden zijn:
- Trailer laden
- Obstakeltraining
- Scheren
- Bijten of trappen
- Andere problemen, zoals niet van huis willen, etc.
In deze trainingen staat het paard centraal. Ik kijk naar het paard als een puzzel. Alle onderdelen van de trainingen zijn losse stukjes van de puzzel. Heb je alle losse stukjes onder controle, dan kun je ze samenvoegen tot een oplossing van de probleemsituatie.
De eigenaar, ruiter of trainer is ook een stukje van de puzzel. Soms is het handig om dit ook aan te passen, waardoor ik een stukje over neem. Paarden spiegelen veel gedrag. Hierdoor zet je soms onbewust ongewenst gedrag van je paard in gang.
Als ik, als trainer, het probleem van het paard oplos zorg ik ervoor dat jij dit zelf ook gaat kunnen. Het paard heeft dan al geleerd dat het anders kan, dus dit gaat dan steeds makkelijker. Mijn rol verandert dan van trainer (van het paard) naar coach (van de mens).

“
Falen is een tussenstop naar succes, uitdagingen die we niet aangaan worden onze grenzen.”
DENISE GOOSSENS
Trailer laden
Trailer laden kan een groot probleem zijn en komt vaak voor. Daarom wil ik dit wat verder uitwerken. We verwachten dat het paard een smal doodlopend straatje in loopt wat donker is en een vreemde ondergrond heeft. De bodem beweegt ook nog eens als we gaan rijden.
Het paard is een vluchtdier, dat zicht prettig voelt als er veel ruimte om hem heen is. Als het paard dan toch vol vertrouwen instapt wordt het doodlopende straatje een hok (klep gaat dicht) wat ook nog eens begint te schudden (rijden) en maakt vreemde geluiden zoals rijwind, bandengeluid en ook overig verkeer.
Problemen zijn bijvoorbeeld:
- Je hebt altijd hulp nodig met laden van het paard
- Het paard gaat er wel in maar komt er ook heel snel weer uit
- Het paard gaat er wel in, maar niet uit
- Het paard wil in een 2-paards trailer alleen aan een bepaalde kant staan
- Het paard hangt op de stang voor of achter
- Het paard komt met geen mogelijkheid in de buurt van de trailer
- Het paard gaat er scheef uit en valt van de klep
- Het paard gaat liggen
- Het paard trapt tegen de klep als deze dicht is
Veel verschillende problemen, met vaak als basis dat het paard de trailer erg spannend vindt. Vaak zie ik dat het paard nooit écht kennis heeft gemaakt met de trailer of dat hij een slechte ervaring heeft opgedaan. Wellicht is hij ooit uitgegleden of heeft zich gestoten in de trailer. Ook kan het zijn dat de eigenaar onbewust de trailer eng heeft gemaakt door verkeerde signalen af te geven aan het paard. Er wordt nogal eens druk gedaan, omdat hij er (wéér) niet in wil. Hiermee bevestig je dat het spannend is. Er is natuurlijk veel te voorkomen door altijd rustig te rijden met de combinatie. Probeer anticiperend te rijden. Het is jammer genoeg niet altijd te voorkomen dat er een keer geremd moet worden.
Het is vreemd dat we veel aandacht en liefde geven aan ons paard en een plezierige tijd samen doorbrengen tijdens lessen, bosritten enz. en hem dan vervolgens met zweep, longeerlijn en met hulp van 3 sterke kerels in de trailer proppen. Of ergens niet heen kunnen, omdat het paard met geen mogelijkheid in de buurt van de trailer wil komen.
Een paard van elke leeftijd kan zonder dwang en stress de trailer in wandelen. Stel je voor dat hij voor behandeling naar een dierenkliniek moet. Dan is het fijn dat hij zonder extra stress in de trailer gaat.

“
Laat los wie je denkt te moeten zijn.”
DENISE GOOSSENS

Hoe doe ik dat?
Het paard moet een basis gehoorzaamheid hebben. Heeft hij dit niet? Dan zal ik eerst zonder trailer in een afgesloten ruimte controle willen krijgen over zijn richting en snelheid. Hij moet kunnen halthouden en voorwaarts gaan als dit gevraagd wordt.
Bijvoorbeeld: het paard vindt de klep eng. Een helder probleem. De klep is een vreemde ondergrond die bestaat uit een opstapje die schuin omhoog loopt, soms zelfs een beetje inzakt, en geluid maakt als het paard erop gaat staan. Deze klep kun je dus onderverdelen in vijf verschillende trainingen: andere ondergrond, opstapje, schuin, gevoel, geluid. Klinkt dit al uitgebreid? Dan kun je een andere ondergrond bijvoorbeeld een houten plank, plastic zeil, maar ook een rubber mat gebruiken om het paard vertrouwd mee te maken met het concept andere ondergrond. Dit doe ik ook met opstapje, schuin, gevoel, geluid. Hierdoor zul je duidelijk zien wat het paard ingewikkeld vindt en wat er getraind moet worden. Heb je dit goed onder controle. Gaat het paard achter jou aan er overheen? Zonder spanning? Durft hij ook voorop, dus zonder jou? Hij zal uiteindelijk ook zonder jou in de trailer moeten staan. Is dit voldoende? Dan ga ik weer naar de trailer toe en pas ik het geleerde toe bij de klep van de trailer. Dan zien we nog vaak dat bijvoorbeeld de overgang naar de bodemplaat nog ingewikkeld is. Zo zijn er nog talloze andere zaken die problemen kunnen geven.
Dit pluis je dan weer uit en zo krijg je allemaal puzzelstukjes die er uiteindelijk toe leiden dat het paard relaxed de trailer in loopt. Heb ik hierin het paard getraind, dan coach ik graag nog de eigenaar. Deze moet immers ook zelf zijn paard de trailer in begeleiden. Succes heeft niet alleen met logisch denken te maken, maar ook heel erg met timing: de goede hulp geven het op juiste moment.