Mijn paarden

Roussah

Kosmo van Orchid’s x Evanto’s Nieuwmoed

Roussah is een paard waarvan ik verwachtte haar vooral wat te leren. Ik heb haar gekocht op bijna tweejarige leeftijd, als vriendinnetje voor Larossah. Het was even aftasten, maar na een dag of twee waren het de dikste maatjes. Larossah is een jaar jonger dan Roussah, maar ze hadden de grootste lol. Samen eten, slapen, spelen en samen naar de opfok. Ik ben rustig aan met haar begonnen, ze kende vrijwel niks en vond ook aangeraakt worden wat spannend.

Vaak wil je dat een paard sneller of meer reactie geeft. Roussah is vingervlug, dus bij haar heb ik liever een wat kalme reactie dan een snelle. Als ik zulke paarden train is het altijd een fijne bevestiging dat ik goed kan schakelen in mijn energie. Het is ook een paard wat mij vooral veel zelfvertrouwen gaf in het eerste deel van de training. Ze komt uit een goede afstamming en dit gaf mij de mogelijkheid om ook met haar naar de NRPS-keuring te gaan. Ik zag het zelf als een training op een drukke locatie. Het geeft ook weer een andere uitdaging in de normale training. Je zult mij niet snel naast een harddravend paard zien rennen…Aangezien ik niet hard genoeg kon rennen heeft een goede vriend van mij haar voorgebracht op de keuring zelf. Ze was vooral gewend mijn eigen ruimte te respecteren en nu moest ze bijna op je voeten staan in draf. Ook het correct stilstaan tijdens het opstellen is natuurlijk een hele andere bezigheid dan alles mogen onderzoeken. Dit was een hele leuke training.

De uitvoeren was ook zeker gaaf. Ze deed precies wat ze moest doen: ze draafde mooi rechtuit over het straatje en ze bleef mooi focussen in alle drukte. Ze haalde uiteindelijk zoveel punten dat ze met een eerste premie door mocht naar de nationale keuring, waar we ons kunstje nog eens over mochten doen. Dus hier hebben we rustig naar toe getraind, waar vooral mijn focus lag op het stukje balans in de stap en draf. Ook hier deed ze het super. We moesten heel erg lang wachten maar ze bleef met haar hoofd er goed bij en werd beloond met het ster predicaat. Dus we konden met een tevreden gevoel naar huis. Hierna heeft ze een tijdje vakantie gehad. Een keuring is echt wel even een aanslag op een jong paard. Dit geeft niet, maar ze hebben wel de tijd nodig om alles te verwerken en om het lichaam weer te ontspannen. Ik denk dat het zeker niet verkeerd is om jonge paarden bloot te stellen aan verschillende gebeurtenissen. Hier leren ze enorm van, maar het is ook zwaar voor ze. Na enige tijd heb ik rustig aan het werken weer opgepakt.

Uiteindelijk zal ze niet bij mij blijven. Als ze zover is gun ik haar een eigenaar die lekker met haar aan de gang wil gaan en zal ze te koop komen.

Ik draaf nog even door.”