Rijden
Rijden
Als ik naast mijn paard loop wordt er vaak gevraagd of ik er niet op moet zitten? Dit is best een vreemde vraag, aangezien een paard niet wordt geboren met een zadel en een ruiter op zijn rug. Toch vinden we het de normaalste zaak van de wereld om te rijden.
Ik denk dat de meeste paarden echt wel geschikt zijn om te rijden. Ze vinden het ook heel leuk en genieten soms nog meer dan hun baasje. Na dit gezegd te hebben vind ik het wel onze taak om een paard zo op te leiden dat ze fysiek in staat zijn om een ruiter te dragen, en wij ze dus niet in de weg zitten.

Communicatie
Voordat ik op een paard stap zul je mij vaak eerst even aan de hand zien werken. Dit om de communicatie te checken tussen ons. Soms is dit al oké als ik richting de bak loop, en stap ik bij mijn opstapje gelijk op. Soms duurt dit langer. Dit ligt natuurlijk ook aan de mate van africhting van het paard. Het kan ook zijn dat ik een paard eerst opwarm aan de hand. Bijvoorbeeld bij een paard wat moeite heeft met het dragen van een ruiter. Dan zorg je dat het lijf soepel en sterk genoeg is om de ruiter te dragen. En ja, het komt dus ook voor dat ik tijdens het grondwerken beslis er niet op te stappen. Dit om verschillende redenen.
In mijn mening is dit met veel respect voor het paard en kijk je bewust naar zijn lichaamstaal en hoe hij zich voelt. Dit betekent niet dat ik zoetsappig ben. Zeker niet. Dat ik voor ik opstap al zie of ik bezig moet met lenigheid, rechtrichten of balans heeft als groot voordeel dat ik daar gelijk mee bezig ga.
Paardrijden is echt een gevoelssport, zodra je bovenop zit zie je alleen nog zijn hals, nek en oren. De rest zul je moeten voelen. Is hij actief, recht, ontspannen? Het fijne gevoel opzoeken is een combinatie van alles. Jij zelf zal balans moeten zoeken, recht zitten, mee gaan in de beweging.
Sommige ruiters hebben ooit te horen gekregen dat ze geen gevoel hebben. Hier geloof ik niet in, ik help elke ruiter om te leren voelen wat je voelt. Vaak voel je van alles en is het heel moeilijk om in hokjes te stoppen wat je nu precies voelt. Deze wirwar van gevoel gaan we uit elkaar halen en kijken wat het nu is en of het beter kan. Dit gaat je ook zeker helpen in de verdere communicatie.


Ontspanning & aanspanning
We gaan kijken of we je paard vanuit de ontspanning naar de aanspanning kunnen krijgen. Dit betekent dat hij relaxed moet zijn voordat we zijn lichaam tot meer dragen van jou (de ruiter) gaan brengen. Als een paard ergens gaat (op)spannen dan houdt dat stuk lichaam op met flexibel zijn en kan de energie niet meer doorstromen. Dit zie je vaak als een paard in 2 stukken loopt, en nee, hij valt dan niet letterlijk uit elkaar. Maar je krijgt dan aan de achterbenen een ander energie/ritme dan bij de voorbenen. Dit komt heel veel voor helaas. We gaan voor een uitgebalanceerd paard dat nog jaren mee gaat.
Gaat je houding goed, maar loop je toch vast in de training van je paard? Dan is er iets anders aan de hand. Als holistisch paardentrainer kijk ik altijd heel breed. Van het geheel naar de delen en van het deel naar het geheel. Er zijn immers zoveel meer redenen waarom paarden niet doen wat wij willen.
“
Life's a journey enjoy the ride.”
DENISE GOOSSENS