Loswerken

Loswerken

Loswerken is werken met een loslopend paard in een ruimte van 15 x 15 meter. Het doel van dit werk is controle krijgen over richting en snelheid van het paard. Door het nemen van leiding en het uitoefenen van controle op snelheid en richting krijgen we respect van het paard, wat leidt tot gehoorzaamheid. Dit is de basis voor al het andere werk.

Voor het paard komt het loswerken heel natuurlijk. Het is gebaseerd op het kuddegedrag en hierdoor een hele gemakkelijke start voor een jong ‘groen’ paard of bijvoorbeeld een nieuwe betere communicatie.

Zelf ontwikkel je ritmegevoel voor elke gang. Het ritmegevoel wat je ook in de rest van jouw training kan gebruiken om te schakelen van bijvoorbeeld de draf naar de galop. Hiervoor gebruik je je lichaamstaal. Dit is voor het paard alledaagse kost, maar voor ons mensen soms best lastig. Ik merk dat veel mensen rijdend moeite hebben met het ritme van de galop.

Door tijdens het loswerken de overgang draf-galop te oefenen ontwikkel je meer ritmegevoel voor de overgang. Omdat je zelf op de grond staat, kun je goed zien wat je paard doet. Je kunt zelf niet uit balans raken als je paard anders aanspringt dan jij bedoeld had. Hierdoor kun je anders oefenen dan vanuit het zadel. Door het ritmegevoel te verbeteren krijg je ook een betere communicatie.

We zoeken naar het ritme waarin je paard ‘vanzelf’ naar de galop gaat. Dit kunnen we weer vertalen naar het rijden. Hierdoor weet je eigen lichaam beter wat er moet gebeuren en neem je je paard zo mee in de galop.

Paarden trainen is zoveel meer dan fysiek bezig zijn met stap, draf en galop. Er zit zoveel emotionele diepgang in. Zoveel dat het je persoonlijke ik raakt. Dat is mooi, maar soms moeilijk.”

DENISE GOOSSENS