In mijn lessen kijk ik vooral vanuit een positief oogpunt. Belangrijk is wat wel kan en hoe we het wel gaan oplossen, in plaats van naar wat allemaal niet kan en wat de beperkingen zijn van ruiter, paard en omgeving.
Hulpen geven aan het paard moet in mijn ogen zo zacht als kan en zo groot als nodig. Daarbij bouw ik de hulpen op in sterkte, van klein subtiel tot krachtig en groot zodat het nooit onverwachts voor het paard is. Op het moment dat het paard de gewenste reactie geeft is dat hulp met de juiste intensiteit. Hierop laat je het paard weten dat dit het juiste antwoord is en ontspan je je hulp. Hoe beter je timing, hoe sneller je de juiste afstemming krijgt. Je kunt beter goed trainen dan heel veel. Is jouw focus of die van je paard op, dan moet je gewoon stoppen. Hiermee bereik je meer dan slordig doorgaan.
Ik kom helaas veel tegen dat een paard als gebruiksvoorwerp wordt gezien en niet als een levend wezen die goede voeding, weidegang en sociaal contact enzovoorts nodig heeft. Wij zijn verantwoordelijk voor het welzijn van het dier. Een paard heeft gevoel, al uit hij dat anders dan dat wij dat doen. Hierin geef ik advies, zodat je leert waarom een paard doet wat hij doet.
Kort samengevat:
- Begrip hebben voor het paard als dier
- Een goed management (voeding, weidegang, paardgenootjes)
- Werken aan gehoorzaamheid en vertrouwen
- Controle over je eigen houding en beweging op je paard
- Beter goed trainen dan heel veel
- Vanuit ontspanning naar aanspanning gaan