Lange lijnen

Lange lijnen

Trainen aan de lange lijnen, de tekst zegt het al, is trainen aan 2 lange lijnen die bevestigd zijn via een singel aan het hoofd van het paard. Hierdoor krijg je veel meer een teugelvoering die lijkt op het rijden. Deze lijnen lopen langs het lichaam en dit geeft veel mogelijkheden om het paard te sturen en te laten buigen of zijwaarts voor het ‘been’ te laten gaan. Je kunt aan de zijkant van het paard staan, maar ook doorschuiven naar achter het paard, ook wel de menpositie genoemd. Hier sta je ook uit het gezichtsveld en zal het paard moeten leren om echt voorop te lopen. Hierdoor kun je de overstap naar de rug (het rijden) zo klein mogelijk maken. 

Rijtechnischebalans

Met dubbele lange lijnen ga je werken aan de rijtechnischebalans. Dit is de balans waarin je paard jou het beste kan dragen. Het is de schakel tussen het werken vanaf de grond en het rijden. Handig als je paard nog niet zadelmak is, ook een toevoeging als hij al wel gereden wordt. Je kunt heel fijn lenigheid en buiging trainen zonder dat jij hem in de weg zit, want je zit er niet op. Het paard kan vaak vrijer bewegen in de lange lijnen.

Niet alleen op de volte, maar ook op de rechte lijnen kun je hier het spierskelet mee aanpreken. Je kunt zijgangen aanleren of verbeteren. Aangezien je op de grond staat, zie jij waar je paard zijn voeten neerzet en hoe zijn lengtebuiging is. 

Gaat je paard met zijn voorbenen even snel zijwaarts als zijn achterbenen? Of gaat dit ongelijk? Soms best moeilijk om te voelen. Als je achter je paard loopt heel gemakkelijk om te zien. Als je ziet wat er gebeurt is het al een stuk makkelijker op te lossen dan als je het niet kan voelen.

Good things take time.”

DENISE GOOSSENS