Houding

Houding en zit van de Ruiter

De houding en zit van de ruiter zijn heel belangrijk. Dit komt daarom ook regelmatig ter sprake in mijn lessen. Niet kaarsrecht op je paard zitten in een geforceerde houding, maar meezitten in de beweging van het paard. 

Belangrijk zijn daarbij:

  • Ontspannen en meegaande arm en hand
  • Verend bekken en rug
  • Afhangende stille benen
  • Gelijkmatig gevoel op je zitbeenknobbels

Stel je voor dat je een denkbeeldige lijn hebt vanuit je oor, schouder naar je heup en hak. Dit geeft als vanzelf een goede balans. Lichtrijden vanuit een verende kleine beweging en voor in je zadel gaan zitten zonder holle rug. Kortom de ruiter staat centraal. Dat klinkt makkelijker dan het natuurlijk is.

Je zit verbeteren?

Ken je het gevoel dat je tijdens het rijden een zere arm of schouder hebt? Een steek in je zij of een zere ruiterspier (de spier aan de binnenkant van je bovenbeen)?

Schuift altijd je rechtervoet uit de beugel? Krijg je een rood hoofd omdat je nauwelijks ademhaalt? Zo zijn er nog veel meer dingen. Dit komt met name door onbalans en het gebruik van teveel of de verkeerde spieren. Iedereen heeft hier wel eens last van. Het blijft een proces dat als een rode draad door de trainingen loopt.

Ook naast het paard

Niet alleen vanuit het zadel heeft je houding invloed op je paard. De manier waarop je beweegt naast je paard heeft ook invloed. Ben je een snel, druk, bewegelijk of kalm persoon dan regeert je paard hier op een bepaalde manier op.

Weet je dit van jezelf, dan kun je hier zelfs je voordeel mee doen door hier bewust mee te spelen.

Is je paard heel druk en sensibel, probeer dan eens heel kalm in alle rust en tijd te werken. Is je paard heel kalm en (te) relaxed, ga dan eens met heel veel energie aan de gang. Je gaat echt verschil voelen.

Ben jij zeker van wat je doet, dan komt dit ook veel kalmer en duidelijker over voor je paard dan wanneer je jezelf onhandig voelt en je hier onzeker van wordt. Een leider weet wat hij wil en doet. Het is niet gek dat een paard zich gaat afvragen of hij jou wel moet volgen als jij onzeker bent.

Lastig allemaal… nieuwe dingen leren en proberen, daar heb je soms gewoon een instructeur bij nodig. 

Posture and attitude are little things that make a big difference.”

Winston churchill

Rust komt van binnenuit, zoek het niet aan de buitenkant.”

Denise Goossens