Bitloos

Bitloos

Zelf ben ik een groot voorstander van bitloos. Dit betekent niet dat ik anti bit ben. Zeker niet, ik ben ook een voorstander van om elk paard een bit aan te leren. Misschien klinkt dit wat tegenstrijdig, maar ik zal dit even toelichten:

Niet elk paard blijft voor eeuwig bij mij. Dit betekent dat als ze naar een ander baasje gaan, ik ze daar zo goed mogelijk op heb voorbereid. Dit betekent dat ze zowel met als zonder bit getraind kunnen worden.

Bit vs bitloos

Het grote verschil is natuurlijk dat het bit in de mond zit en meestal gemaakt is van hard materiaal. Bitloos zit om het hoofd heen en is vaak gemaakt van zachter materiaal.

Als je je paard een goede opleiding geeft werk je voornamelijk vanuit lichaamstaal, zit en intentie. Wat je dan wel of niet om je paard zijn hoofd hangt is secundair. Natuurlijk heeft elke paard een persoonlijke voorkeur en dit is aan ons om uit te zoeken, en wat minder te kijken naar wat de nieuwste trend is.

Waarom heet het bitloos? Het is toch gewoon rijden?

Gek eigenlijk hè? Als je je paard aan de hand traint wordt het niet snel raar gevonden om dit bitloos te doen. Zodra we erop gaan zitten wordt het ineens gevaarlijk ofzo? Een goede uitspraak die ik ooit hoorde was: als je een paard wil stoppen met een bit, moet je dit om zijn benen binden. Eigenlijk is dit een mooie uitspraak. Als je paard in paniek is of erg ongehoorzaam, maakt het echt niet uit of je een bit in hebt of niet. Dit prachtige wezen is altijd sterker en sneller dan dat wij zijn.

Alles wat we met onze viervoeters doen moet met respect voor het wezen gebeuren. Dit wezen is groter, sterker, sneller en heeft meer gewicht dan wij. Ga je je op dit vlak meten met je paard, dan ga je het gegarandeerd afleggen. Ook met een bit.

Is het geschikt voor elk paard?

Ja, ik denk dat je beter kunt vragen of het geschikt is voor elke ruiter. Veel ruiters voelen zich niet veilig zonder bit, dit gevoel breng je natuurlijk over op je paard. Met goede begeleiding kan iedereen bitloos leren rijden. Er zijn uiteraard wel paarden die een duidelijke voorkeur hebben. Er zijn ook wel degelijk fasen waarin het ene beter is dan het andere. Samen met je instructeur kijken wat nu het beste is, en open staan om dingen te proberen is belangrijk.

Als je een op hol geslagen paard wil stoppen met een bit, dan moet je hem om zijn benen binden. Pak de teugel en voel de connectie .”

DENISE GOOSSENS